Jeg fikk brystkreft i 1997 og fjernet svulsten. Det var ikke spredning til lymfer. Jeg fikk kun strålebehadling. Det samme gjentok seg året etter i det andre brystet. I februar 2014 fikk jeg tilbakefall med spredning til lungen. Altså metastase. Brystet ble fjernet.
Siden da har jeg gått på Letrozol (antihormon-behandling). Svulsten(e) i lungen gikk ned, men det var igjen en svulst på 5 mm som ikke ble mindre. Det var snakk om å endre behandling.
Så begynte jeg med makrobiotisk kosthold i august 2015 (se tidligere innlegg ved å følge linken), og fortsatte med Letrozol. Nå, i august 2016, er det ikke kreft i lungene mine! Og ingen andre steder heller! «Men det ligger jo og lurer», som legen sa. I tillegg er tumormarkøren gått ned til et nivå som den ikke har vært før i løpet av den tiden den har blitt testet. Legen sier at «nå fungerer behandlingen godt».
Men jeg begynner å lure på om kostholdet har noe å si altså! Jeg føler meg også utrolig vel med det makrobiotiske kostholdet, og det må være det eneste riktige å spise slik. Dessuten har jeg gått mye ned i vekt, noe jeg overhodet ikke tenkte på da jeg begynte med denne dietten. Men det er helt ok! Jeg anbefaler denne dietten til både friske og syke. Jeg skal i hvert fall aldri slutte med den. Jeg har blitt veldig glad i den og synes de forskjellige rettene er veldig gode og ønsker bare å utvikle det videre. Ikke tør jeg å slutte å spise slik heller forresten!
Hilsen Unni Sæther
Unni Sæther følger den makrobiotiske dietten i boken «Spis for livet» (boken får du her hos Kreftkamp).
![Gro Gade Haanes]()
Boken er skrevet av sykepleier Gro Gade Haanes (bilde) som har hatt brystkreft. Gro kommenterer her Unnis livsstilendring samt dietten hun følger:
– Unni har vært utrolig flink som har klart å endre sin kost. Og nå kan hun også se at det går den riktige veien med helsen, og selv om det ikke er vitenskapelig bevist i hennes tilfelle at kosten har hatt noe å si for det gode resultatet, så kan vi i alle fall fastslå med sikkerhet at den ikke kan ha hatt noen negativ påvirkning. Det spiller heller ikke noen rolle om legen sier det er behandlingen som virker eller om det er kosten – så lenge det går den rette veien.
Det er vanskelig å endre kosten – for kroppen vil ha det den er vant til, og man vil nesten alltid føle et ubehag i starten. Det som er særlig viktig dersom man vil forsøke å endre kosten er å bruke litt tid på å planlegge i forkant, kjøpe inn hele korn, brune ris, nøtter og frø, samt grønnsaker til en ukes forbruk. Ofte vil man føle sult selv om man spiser (det har med bakteriefloraen i tarmene å gjøre blant annet), og da er det godt om man har kokt brun ris eller noe annet korn til en hel dag.
Mellom måltidene kan man ta en håndfull kokt kald ris eller andre korn som står klart på benken, og det er også ganske godt å hakke litt mandler å ha i risen.
Det er viktig å spise sakte og tygge maten godt, og blande den med spytt som hjelper til med nedbrytingen. Det er også fint å ha nok salat til en hel dag, men ikke til flere dager. Det er godt med frisk mat hver dag, men man kan godt lage maten kvelden i forveien hvis man er trett om morgenen.
Det er viktig at det er enkelt å ta i bruk den nye maten, at man har det man trenger i huset og at maten er god. Det er faktisk ideelt å benytte tiden nå om høsten som vi har tilgang på så mye friske og gode grønnsaker, til en kostomlegging. Det er en fordel å planlegge hele den første uken før man går i gang.
Har man klart den første uken så blir den neste uken lettere. Har man klart å spise denne maten i 10 dager er mye av blodet endret. Etter 21 dager kan man vente enda større endringer og etter ca. 3 måneder kan man forvente store og grunnleggende endringer i helsen.
Jeg mener ikke at man skal leve på denne maten hver dag resten av livet hvis man ikke ønsker det, men det er godt når man er syk å ikke belaste kroppen med mat som er tungt fordøyelig, men gi den mat som er med å støtte opp om helbredet. Er man frisk, så klarer kroppen å håndtere diverse matvarer som ikke nødvendigvis er oppbyggelige, men det klarer ikke den syke kroppen like godt.
Gro og Unni arrangerer matkurs 15-16. oktober 2016 i Oslo hvor du kan lære å lage makrobiotisk mat:
MATKURS PÅ VULKAN
The healing power of food
Vi inviterer til matkurs på Kulinarisk Akademi på Vulkan i Oslo. Helgen 15. og 16. oktober 2016, kl. 10-18 begge dagene.
Du vil lære å lage mat som støtter opp om kroppens egen evne til å helbrede seg selv.
Kursinstruktører fra Kushi Institute Europe i Amsterdam:
![Wieke]()
Wieke Nelissen Direktør for instituttet. Har undervist i makrobiotiisk kokkekunst over hele verden i mer enn 40 år.
![Valentina]()
Valentina Nelissen Ledende instruktør Livslang erfaring med makrobiotikk ved siden av en profesjonell dansekarriere.
Emner vil være
Exploring the macrobiotic Ideal Food Pattern Cooking for better health
Cooking to reduce stress and fatique Natural, healthy snacks and desserts
Vi lager selv den maten vi skal spise
til frokost, lunsj og middag begge dagene.
Pris, inkl. mat: 2.900 kroner.
Wieke kan også gi private konsultasjoner, pris 120 euro for 1 1/2 time. Trenger du hotellrom, så si ifra,
Vi har fått bra priser på Scandic Vulkan, som ligger på området. Kurset foregår på engelsk. Begrenset antall plasser.
Bindende påmelding til
Gro Gade Haanes <gro.haanes@live.no>
eller Unni Sæther <post@unnis.net>
med samtidig innbetaling av 1.000 kroner innen 15. august . Resterende beløp betales innen 1. september.
Kontonummer: 9801 34 35588 , Unni Sæther
Skriv i meldingsfeltet: Navnet ditt pluss «Matkurs Gro Gade Haanes».